Zakaj študirati statistiko?

Sodobni svet je prepojen s podatki, na njih temeljijo mnoge ključne odločitve, zato je sposobnost pravilne analize in interpretacije podatkov nujna praktično vsepovsod.

Statistics ... the most important science in the whole world: for upon it depends the practical application of every other science and of every art;
the one science essential to all political and social administration, all education, all organisation based upon experience, for it only gives the results of our experience. (F. Nightingale)

Znanje pridobljeno na študiju je dovolj splošno, da lahko študent analizira podatke na kateremkoli področju in na ta način lahko sodeluje pri najnovejših in najaktualnejših raziskavah, pa naj si bo to na področju trženja, volilnih napovedi ali vrhunske znanosti.

The best thing about being a statistician is that you get to play in everyone's backyard. (J. W. Tukey)

Delo statistika je tako izredno raznoliko pa tudi intelektualno zahtevno. Novi podatki in vprašanja vedno postavljajo nove izzive in zahtevajo nove pristope, tako da je rutinskega dela le malo.

There are no routine statistical questions; only questionable statistical routines. (D.R.Cox)

Kaj je statistika?

Statistika je znanost pridobivanja znanja iz podatkov. Ukvarja se z zbiranjem, analizo in interpretacijo podatkov, pa tudi z učinkovito predstavitvijo rezultatov. Statistično sklepanje je nepogrešljivo za napredek znanosti kot sta medicina in genetika in za sprejemanje pomembnih odločitev v gospodarstvu in javni sferi.
Podatki se zbirajo nenehno in povsod: od medicinskih raziskav do znanstvenih poskusov, od satelitov v vesolju do socialnih omrežij kot je Facebook, od anket javnega mnenja do podatkov o kupcih.
Statistika rešuje dejanske probleme vsakdanjega sveta in si pri tem pomaga z močnimi teoretičnimi temelji.

I like to think of statistics as the science of learning from data... It presents exciting opportunities for those who work as professional statisticians. Statistics is essential for the proper running of government, central to decision making in industry, and a core component of modern educational curricula at all levels. (J. Kettenring)

Zaposljivost

Statistika je temelj raziskovanja v praktično vseh znanstvenih disciplinah. Po pomoč k statistiki se zatekajo mnoge strokovne službe v najrazličnejših dejavnostih zasebnega in javnega sektorja (od zdravstva, šolstva, javne uprave do finančnih, zavarovalniških, informacijskih in komunikacijskih dejavnosti, prometa, industrije, trgovine itd.), kar daje študentom izjemno raznovrstne zaposlitvene možnosti.

Statistician is the 4th of the 10 best jobs in 2011 (Analytic Bridge, 2011)

Zaradi nedavne vpeljave študija na trgu dela še ni večjega števila strokovnjakov s področja statistike, saj je to edini tovrstni program v Sloveniji. Kljub temu je že opaziti prve znake izboljšanja kakovosti statističnih raziskav in povečano povpraševanje po njih. Skupaj s prihodom študentov na trg dela se povečuje zavest o nujnosti kakovostne analize in interpretacije podatkov v raziskovalnem okolju, podjetjih in javnih ustanovah.

Ker svet bolj in bolj stoji na podatkih, ki se zbirajo v velikih količinah, je v tujini profil statistika že dalj časa eden najbolj iskanih poklicev. Poleg tega se poklic statistika redno uvršča med najbolj zaželene poklice glede na plačo, zanimivost dela in stopnjo stresa (npr. Fortune, 2015).

Naši študenti so zaposleni v različnih podjetjih in javnih inštitucijah, mnogi so kontakt s svojim zaposlovalcem navezali že med prakso (seznam dosedanjih praks).

Rezultati ankete o zaposljivosti naših študentov so tukaj.

O izkušnjah naših magistrov preberite tukaj.

The sexiest job in the next 10 years will be statisticians. (H. Varian, Chief Economist, Google, 2010)

Kontakt

Glavni kontakt:
e-pošta: info.stat (at) uni-lj.si

Kontakt za administrativna vprašanja (vpis, tehnična vprašanja):
Tanja Petek
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana.
št. sobe: AN012C-ŠTU
telefon: 01 4768 460
e-pošta: tanja.petek (at) fe.uni-lj.si