Delavnica in poletna šola o nevroznanosti gibanja (Koper, Piran)

V naslednjih dneh se bo na Obali zbralo preko 30 mednarodnih strokovnjakov s področja nevroznanosti gibanja.

 

Kaj se dogaja z našimi možgani, ko se gibamo? Kaj, ko izvajamo komplekse naloge? In kako jih lahko primerno "natreniramo" za starost, da zakasnimo demenco in Parkinsonovo bolezen? Ta in še mnogokatera druga vprašanja bodo osrednje točke razprav, ki bodo potekale v okviru delavnic ter poletne šole pod okriljem projekta TwinBrain.

 

Obala v prihodnjih dneh gosti preko 30 mednarodnih strokovnjakov, profesorjev in raziskovalcev iz 10 držav od Nemčije, Švice pa do ZDA, ki se ukvarjajo s področjem nevroznanosti gibanja. Srečali se bodo okviru delavnice "MOBILE BRAIN/BODY IMAGING (MOBI) FROM THEORY TO CLINICAL PRACTICE", ki bo potekala med 30. junijem in 2. julijem na ZRS Koper, nato pa delili svoja znanja s preko 100 študenti v okviru poletne šole "NEUROSCIENCE OF MOVEMENT: EXPLORING BRAIN DYNAMICS IN PARKINSON'S DISEASE AND RELATED DISORDERS", in sicer od  5. do 9. julija na Morski biološki postaji v Piranu.

 

Osrednji temi dogodkov bosta Alzheimerjeva demenca in Parkinsonova bolezen, pri katerih raziskovalna skupina pod vodstvom dr. Uroša Marušiča razkriva nove mejnike znanosti v okviru lansko leto ustanovljenega laboratorija SloMoBIL: Slovenian Mobile Brain/Body Imaging lab.

 

"Nevroznanost nam omogoča da vsako leto boljše razumemo, kako delujejo naši možgani v različnih situacijah. Še posebej pomembno pa je, da se naučimo ta znanja pretvoriti v priporočila in intervencije, ki bodo na dolgi rok pomembno vplivale na kvaliteto našega življenja" razloži dr. Uroš Marušič, vodja projekta TwinBrain. "Zato v letošnji različici delavnice in poletne šole TwinBrain pripravljamo serijo predavanj, ki bodo na interaktiven način prikazala najnovejše ugotovitve zadnjih let s področja nevroznanosti gibanja in ponudimo še korak dlje - do aplikativnih znanj in prenosa najnovejših ugotovitev v klinično prakso."

 

V okviru poletne šole bo potekalo tudi večerno predavanje dr. Bruna Giordanija iz Univerze v Michiganu (ZDA) z naslovom "A walk through a century of Alzheimer's disease diagnosis and treatment", na katerega vljudno vabimo tudi zainteresirane novinarje. Dogodek bo potekal v torek, 5. julija, ob 18.30 na vrtu Georgios v Piranu.

 

Dogodka organizira Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper v okviru projekta TwinBrain (TWINning the BRAIN with machine learning for neuromuscular efficiency, Spreading Excellence and Widening Participation, H2020-2018-2020).
Več informacij in programe dogodkov nadete na TEJ POVEZAVI.

Kontakt

Glavni kontakt:
e-pošta: info.stat (at) uni-lj.si

Kontakt za administrativna vprašanja (vpis, tehnična vprašanja):
Nina Fošnarič
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana.
št. sobe: AN012C-ŠTU
telefon: 01 4768 460
e-pošta: nina.fosnaric (at) fe.uni-lj.si